Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΑ ΜΕΡΟΣ 1ο

Που βρίσκεται όμως το DNA?

Το DNA ουσιαστικά βρίσκεται στον πηρύνα του κυττάρου (μιλάμε μόνο για τα ευκαριωτικά κύτταρα τώρα). Όμως δε βρίσκεται τυχαία μέσα στον πηρύνα, αλλά μέσα στα χρωμοσώματα.

Τι είναι χρωμόσωμα;
Το χρωμόσωμα είναι μια οργανωμένη δομή DNA και πρωτεϊνών που βρίσκεται στα κύτταρα. Είναι ένα μοναδικό κομμάτι περιελιγμένου DNA που περιλαμβάνει πολλά γονίδια και άλλες ακολουθίες νουκλεοτιδίων. Τα χρωμοσώματα περιέχουν τις συνδεδεμένες πρωτεΐνες, οι οποίες χρησιμεύουν για να συσκευάσουν το DNA και να ελέγξουν τις λειτουργίες του. Η λέξη χρωμόσωμα προέρχεται από τις λέξεις χρώμα και σώμα και το όνομα που οφείλεται στην ιδιότητα του χρωμοσώματος να χρωματίζεται πολύ έντονα από ιδιαίτερες χρωστικές ουσίες.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τη λέξη χρωμόσωμα στην αναπαραγωγή. Για την ακρίβεια οι γονείς μεταφέρουν τα χρωμοσώματα στα παιδιά τους. Κάθε άνθρωπος έχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων σε κάθε κύτταρό του, σύνολο 46 χρωμοσώματα (τα χρωμοσώματα χωρίζονται σε ζεύγη ανάλογα με το μέγεθός τους.) Οι γονείς κληροδοτούν στα παιδιά τους 23 χρωμοσώματα ο καθένας (23 από το σπερματοζωάριο και 23 από το ωάριο σύνολο 46).

Τα χρωμοσώματα επίσης καθορίζουν το φύλο του ανθρώπου. Για παράδειγμα αν ένας από τους γονείς κληρονομήσει στο παιδί ένα χρωμόσωμα σε σχήμα Χ και ο άλλος γονέας ένα χρωμόσωμα σε σχήμα Y τότε το παιδί θα είναι κορίτσι ενώ αν κληρονομήσει 2 Χ τότε θα είναι αγόρι


X and Y chromosomes Τα ζεύγη ΧΧ και ΧΥ.



Ταιριάξτε τα χρωμοσώματα: http://learn.genetics.utah.edu/content/begin/traits/karyotype/index.html

Τι είναι το χρωμόσωμα; Αnimated: http://learn.genetics.utah.edu/content/begin/traits/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου