Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

DNA

Για να ζουμάρετε στο DNA ενός ανθρώπινου χεριού: http://genetics.thetech.org/online-exhibits/zooming-dna

Το δε(σ)οξυριβο(ζο)νουκλεϊ(νι)κό οξύ (Deoxyribonucleic acid - DNA) είναι ένα νουκλεϊκό οξύ που περιέχει τις γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν τη βιολογική ανάπτυξη όλων των κυτταρικών μορφών ζωής και των περισσοτέρων ιών. Το DNA συνήθως έχει τη μορφή διπλής έλικας.

   Το DNA υπάρχει στα μικρόβια στα φυτά και στους ανθρώπους. Είναι δηλαδή κάτι σαν μυστικός κώδικας που έχει ένας μικροοργανισμός για να φτιάχνει ένα καινούριο μικροοργανιμό.

Που βρίσκεται και ποιος είναι ο ρόλος του DNA;

Στα ευκαρυωτικά κύτταρα ανιχνεύεται κυρίως μέσα στον πυρήνα του κυττάρου αλλά και σε μερικά άλλα οργανίδια, όπως τα μιτοχόνδρια και τα πλαστίδια, επιτρέποντάς τους να αναπαράγονται αυτόνομα (ημιαυτόνομα οργανίδια).
Το σύνολο των μορίων DNA που υπάρχουν σε ένα κύτταρο αποτελούν το γενετικό υλικό του. To DNA είναι ο φορέας των γενετικών πληροφοριών του κυττάρου, όχι μόνον με την έννοια της μεταβίβασης χαρακτηριστικών, αναλοίωτων από γενεά σε γενεά, αλλά και της ρύθμισης της φυσιογνωμίας εξειδίκευσης κάθε κυττάρου για την επιτέλεση των ιδιαίτερων λειτουργιών του. Τέλος, το DNA επιτρέπει τη δημιουργία γενετικής ποικιλότητας, υφιστάμενο μεταλλάξεις.

Η διαμόρφωση των μεγάλων μορίων του DNA στο χώρο έχει τη μορφή δύο επιμήκων αλύσεων, οι οποίες συστρέφονται ελικοειδώς μεταξύ τους. Οι αζωτούχες βάσεις στο DNA είναι τέσσερις:

Η αδενίνη (Α), η θυμίνη (Τ), η γουανίνη(G) και η κυτοσίνη(C).
Οι βάσεις που ενώνονται ανα δύο ενώνονται μεταξύ τους ως εξής:

ΑΔΕΝΙΝΗ-ΘΥΜΙΝΗ
ΓΟΥΑΝΙΝΗ-ΚΥΤΟΣΙΝΗ

Το DNA χρησιμοποιεί ένα άλλο μόριο, το RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) προκειμένου να προωθήσει τις κωδικοποιημένες εντολές στο υπόλοιπο κύτταρο.

Αργότερα θα μιλήσουμε και για τη σχέση του DNA με τα αμινοξέα.


Πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε:
 Το 95% του κώδικα DNA δεν έχει αναλυθεί πλήρως. Στο παρελθόν οι επιστήμονες το αποκαλούσαν DNA- σκουπίδι!

Τα περισσότερα από τα κύτταρά σας κρύβουν μέσα τους 1,8 μέτρα DNA. Tο συνολικό μήκος DNA  που υπάρχει στο σώμα σας φτάνει για να πάτε στον Ήλιο και να επιστρέψετε στη γη περισσότερες από 400 φορές!

Piece of DNA Κομμάτι του DNA.


Junk DNA DNA σκουπίδι



1 σχόλιο: